.

Council Sends Hayworth Condo Back to the Drawing Board, Again

City Council rejects plans for an ultra-modern, four-story, 17-unit condo building at 1350 N. Hayworth Ave. since it fails to incorporate the changes suggested in September.

The City Council sent a condominium proposal back to the drawing boards at its Tuesday night meeting after the project failed to incorporate suggested alterations.

The owner of the property at 1350 Hayworth Ave. is proposing to demolish a 1940s era two-story, 16-unit apartment building to construct a four-story, 17-unit luxury condominium building.

The project came before the City Council at its Sept. 6 meeting, where the council rejected the ultra-modern design, saying it did not fit with the character of the street and was too large in comparison to the other buildings in the neighborhood.

The block of Hayworth between Sunset and Fountain is comprised chiefly of one- and two-story apartment buildings built between the 1910s and 1950s.

The block is also home to the historically designated, mid-Century-modern Hollywood Riviera apartment building, designed by renowned architect Edward Fickett. Because the property at 1350 Hayworth sits beside the Hollywood Riviera, the council was particularly sensitive to it fitting in with its neighbor to the north.

The architect came back with a slightly modified design – a project that is 2,200 square feet smaller with greater setbacks from the sidewalk and three-stories in the front, but four stories at the back of the property.

During public comment, each of the approximately 20 speakers spoke against the project, noting that project was “ugly,” would reduce property values on the street, was too massive, and did not substantially differ from the earlier design.

The council agreed with the residents. Mayor John Duran did not like the project and said it was not compatible with the neighborhood.

Councilwoman Abbe Land said the project should enhance the neighborhood rather than distract from it. She also criticized the design, pointing out that the council had given specific direction for changes that were not incorporated.

Mayor Pro Tem Jeff Prang said this version was an improvement, but still did not “hit the mark.”

The council voted unanimously to continue the item to an unspecified date when the architect returns with new designs.

The council further instructed the architect and city staff to include neighborhood residents in the design meetings. City Hall staff was also criticized for not including residents in earlier meetings, as they had instructed when the project came up in September.  

Stay up to date on West Hollywood news and events, by following @WehoPatch and “like” on Facebook.

Riley February 24, 2012 at 11:54 PM
To Dusty -- Holy Cow! Where did you come from? You have made excellent and relevant comments! Something that has been lacking lately here on the patch. Some of the junior high school name calling going on is making a joke out of the Patch. Thank you for contributing intelligent, coherent and educated remarks. It is refreshing.
MarkD February 27, 2012 at 01:41 AM
Wendy -- You do nothing BUT make assumptions about other people, their motives, their financial resources, their ethnicities... One must resort to childish responses to you because, apparently, it's all you understand. So whatever you say bounces off of me and sticks to you. You are a sad, pitiable human being. I pity you and pray for you. But I also refuse to let your mad ravings go unchallenged.
Tracey Paleo, Gia On The Move February 27, 2012 at 02:41 AM
As always Chloe, your comments are well thought out and informed. Thank you for adding to the sensibility of this ongoing dialog rather than the name calling and other distractions from this very valid and important issue.
Chloe Ross February 27, 2012 at 06:28 AM
Tracey - thank you. My memorial will read - "Damn she was pragmatic and spoke her mind." Works for me. I appreciate your comment. Very much.
joninla February 27, 2012 at 10:10 AM
The Planning Commission seems to understand there is a problem with designs that are made after a series of revisions. I think the problem the Planning Commissioner referenced in the clip has a lot to do with the order of the process. If there were a new design based on the same size, units, parking spaces, but with no per-determent plan for the style of the building, before the next revision of the current unacceptable design, then it seems the Commission would have an alternative other than to eventually approved the same design with who know how many more revisions.

Boards

More »
Got a question? Something on your mind? Talk to your community, directly.
Note Article
Just a short thought to get the word out quickly about anything in your neighborhood.
Share something with your neighbors.What's on your mind?What's on your mind?Make an announcement, speak your mind, or sell somethingPost something
See more »